Steeds meer organisaties investeren in het werkgeluk van hun medewerkers. En wat blijkt? Meer werkgeluk zorgt voor een verbetering van de employee journey. Het resultaat voor de organisatie: hogere productiviteit, minder verzuim, behoud van talent én een positiever employer brand. 

 

Hoe kun je het werkgeluk en daarmee de employee journey beïnvloeden? Hiervoor duiken we eerst in de employee journey. Kort samengevat is de employee journey een verzameling van alle ervaringen die een medewerker heeft binnen een organisatie. Denk aan het aannameproces, pre- en onboarding, doorgroei, evaluaties tot offboarding. Als deze ervaringen positief zijn, zijn medewerkers gelukkiger. Dit resulteert in een hogere klanttevredenheid en daarmee hogere business value.

 

Happy employees = happy customers = more business value

 

De eerste indruk

We weten allemaal het nut van een goede eerste indruk. Bij de start van een nieuwe baan en dus het begin van de employee journey denk je al snel aan onboarding. Als er geen goede onboardingervaring is, kan het gevolg zijn dat een nieuwe medewerker zich niet thuis voelt en niet goed weet waar hij moet beginnen. Dit gaat ten koste van de productiviteit en zorgt mogelijk zelfs voor een negatief gevoel over de organisatie. Ook vergroot dit de kans dat deze persoon de organisatie snel weer verlaat. Vul zelf maar in wat het effect is van een positieve onboardingervaring… Een goede eerste indruk maak je maar één keer!

2681558-1

Werkgeluk beïnvloeden

Werkgeluk hangt dus nauw samen met de ervaringen tijdens de employee journey. Volgens geluksprofessor Patrick van Hees is geluk te beïnvloeden door drie universele dingen: doelen, oplaadpunten en mensen. In het kort: geluk = D.O.M.

 

Doelen

Een doel waarvoor jij je bed uitkomt geeft richting en structuur in je leven. Het is bewezen dat bijvoorbeeld het maken van een doelenlijstje aan het begin van de dag zorgt voor een verhoogde productie van het gelukshormoon dopamine. Doelen nastreven die voor jou belangrijk zijn, zorgt er in het algemeen voor dat je gelukkiger bent.

 

Oplaadpunten

Volgens Patrick kunnen we onszelf prima vergelijken met onze telefoon. Ook wij gaan niet oneindig mee: op een gegeven moment vallen we uit. Om gelukkig te zijn, moet je zorgen dat je jezelf vaak genoeg oplaadt.

Voor de één is dit sporten, voor de ander is dit tot 12 uur uitslapen. Veel mensen presteren goed onder druk. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat werkdruk niet voor langere tijd te hoog blijft. Door goed op te laden gaat je stressniveau omlaag en ga je meer positieve emoties ervaren. Hierdoor kun je beter presteren en makkelijker omgaan met tegenslagen.

 

Mensen

De M is van de drie geluksbrengers de belangrijkste, volgens Patrick. De gelukkigste mensen in Nederland hebben sterke positieve relaties. Als je in oprechte verbinding staat met mensen gaat dat gepaard met de aanmaak van serotonine. Een werkomgeving waarin collega’s elkaar goed kennen en aandacht hebben voor elkaar zorgt ervoor dat mensen gelukkiger zijn op hun werk.

Tip: maak anderen blij – door hen te helpen, met hen mee te denken, simpelweg aandacht te schenken.

 

Blije medewerkers

Kortom, werkgeluk draagt bij aan de ultieme employee journey: medewerkers die iedere dag met plezier naar hun werk komen, zich thuis voelen in de organisatie, hun talenten volop kunnen benutten en bij vertrek ambassadeur blijven van de organisatie.

 

Deze blog is geschreven in het kader van de Week van het Werkgeluk (23 tot en met 27 september 2019).